Wednesday, October 14, 2009

JOTA en de nieuwe regels

De overheid heeft wetgeving gepubliceerd rondom het gebruik van de frequentieruimte zonder vergunning in 2008. Wat heeft dit voor gevolgen voor de JOTA-JOTI van Scouting Nederland?

Personen die een radiozendapparaat willen bedienen, moeten met goed gevolg een examen hebben afgelegd (artikel 14, eerste lid, Examenregeling frequentiegebruik). Een persoon die hieraan niet voldoet mag onder voorwaarden een radiozendapparaat bedienen indien de bediening plaatsvindt in directe aanwezigheid en onder verantwoordelijkheid van een persoon die met goed gevolg een examen heeft afgelegd (artikel 14, eerste lid, Examenregeling frequentiegebruik) en geregistreerd staat in het frequentiegebruikersregister...
(http://www.veron.nl/naslag/naslag_vraag-en-antwoord.html)

De nieuwe regels van het Ministerie van Economische Zaken bieden nieuwe mogelijkheden, maar zijn ook de oorzaak van verwarring. De nieuwe regels geven aan dat niet-zendamateurs apparatuur mogen bedienen in aanwezigheid en onder verantwoordelijkheid van een zendamateur. Met deze nieuwe regels worden ook nieuwe mogelijkheden voor de JOTA-JOTI gecreƫerd: het is vanaf nu ook mogelijk dat scouts zelf de verbinding openen en sluiten.

Maar mag je nu als scoutinggroep meedoen met de JOTA-JOTI zonder dat je jouw scoutinggroep daarvoor hoeft in te schrijven? Het antwoord daarop is duidelijk: nee.
Als je als scoutinggroep wilt meedoen met de JOTA-JOTI, moet je jouw groep en de verantwoordelijk zendamateur nog steeds in te schrijven bij Scouting Nederland. Dit omdat Scouting Nederland nog steeds de verantwoordelijkheid heeft over het uitgeven van de zogenaamde “Stroke-J” (/J). Daarbij vindt Scouting Nederland het niet alleen belangrijk om de regie te houden over dit evenement, je wilt ook zeker weten dat degene die je spreekt ook een scout is. Wil je als scoutinggroep dus deelnemen aan de JOTA-JOTI en wil je, je herkenbaar willen maken met een “Stroke-J”, dan moet je ingeschreven staan als deelnemer van de JOTA-JOTI.

Het zelf mogen open en sluiten van een verbinding is absoluut een aanwinst voor de JOTA-JOTI. Scouts hoeven nu niet meer te wachten totdat de zendamateur een verbinding heeft kunnen maken. Zendamateurs zelf kunnen op deze manier meerdere scouts achter verschillende stations begeleiden. Ook voor de zendamateurs wordt de JOTA-JOTI hierdoor leuker.

No comments: